Türk Şehitlikleri İmar Vakfı
1926 yılında ulu önder MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ’ün emri ile Merkez Komutanı General ŞAKİR GÜLEÇ tarafından ŞEHİTLİKLERİ İMAR CEMİYETİ olarak kurulmuştur.
27.04.1969 tarihinde yapılan genel kurul ile cemiyet, TÜRK ŞEHİTLİKLERİ İMAR VAKFI ismini almıştır.
Vakfımızın vakıf senedi gereğince 37 değişmez üyesi vardır. Vakıf senedi hükümlerince işler yönetim kurulu direktifleri ile yürütülmektedir.
Vakfımız Eyüp ilçesine bağlı Edirnekapı ve Sakızağacı şehitliklerinin bugünkü haline gelmesindeki katkılarıyla da övünmektedir. 1998 yılına kadar icraat yaptığı şehitlikte vakfımız Çanakkale Şehitlikleri, Vazife Şehitleri, İtfaiye, Polis Şehitleri ve Hava Kuvvetleri Şehitlikleri’nin mezar tanzimi ve bakımı için imkanları dahilinde hizmet vermiştir.
Abideler ve şehitlikler meyanında vakfımız kalıcı eserler meydana getirmiş olup, bunların içinden en büyük olan ÇANAKKALE ABİDESİNDEKİ katkılarıyla övünmektedir.
VAKFIMIZIN İMAR ETTİĞİ ŞEHİTLİKLER:
1) EDİRNEKAPI ŞEHİTLİĞİ
2) SAKIZAĞACI ŞEHİTLİĞİ
3) ÇANAKKALE ABİDESİ
4) ÇANAKKALE HASTANE BAYIRI ŞEHİTLİĞİ
5) ÇANAKKALE MECİDİYE TABYASI ŞEHİTLİĞİ
6) ÇANAKKALE HAMİDİYE TABYASI ŞEHİTLİĞİ
7) ÇANAKKALE NARA BURNU BARBAROS ŞEHİTLİĞİ
8) BOZÜYÜK İNTİKAM TEPE ŞEHİTLİĞİ
9) HADIMKÖY ŞEHİTLİĞİ 10) KIRKLARELİ ŞEHİTLİĞİ
11) KIRKLARELİ KIRK ŞEHİTLER ABİDESİ
12) TERCAN ŞEHİTLİĞİ 13) SİNOP ŞEHİTLİĞİ
14) YALOVA KOCADERE ŞEHİTLİĞİ
VAKFIMIZIN SON YILLARDA YAPMIŞ OLDUĞU ANITLAR:
- KIBRIS GİRNE’DE DİRENİŞ VE ÖZGÜRLÜK ANITI (2005),
- GELİBOLU’DA ŞEHİT DENİZALTICILARI ANITI (19.05.2006) ,
- KÜTAHYA ÇALKÖY’DE KIRIK KAĞNI VE ÜÇ KOMUTAN ANITI (30 Ağustos 2007) ,
- BİNGÖL’DE 33 ŞEHİT ANITI ( 24 Mayıs 2012 )
- EDİRNE ASKER HASTANESİ ŞEHİTLİĞİ (22 Mayıs 2015) ve ANITLARIDIR.
2009 yılından itibaren tüzük değişikliği yapan vakfımız; yukarıdaki faaliyetlerinin yanısıra şehit ve gazi evlatlarına ilköğretim, lise, yüksek okul eğitim bursu vermeye başlamış olup okul öncesi giyim ihtiyaçlarını da sosyal yardım fonundan karşılamaktadır.
TÜRK ŞEHİTLİKLERİ İMAR VAKFI; vatanımızın bağımsızlığı ve bizlerin geleceği için gözünü kırpmadan canlarını veren şehitlerimizin anılarını canlı tutmak, onları unutturmamak, bize emanet ettikleri ailelerine ve yakınlarına destek olmak için bağış kampanyaları düzenlemekte, sizlerin de vefa borcunuzu ödemenize aracılık etmektedir.
TÜRK ŞEHİTLİKLERİ İMAR VAKFI aracılığı ile yapacağınız her bağış, doğrudan ve sadece bu amaçlar için kullanılmaktadır.
Bağışlarınızın doğru amaçlar için kullanılacağına güvenin.
Şehitlerimizin de, sizlerin de gözü arkada kalmasın…
Amaç ve İlkeler
A- Şehitlikleri imar etmek için ve ihtiyaç halinde yeni şehitlikler oluşturmak için yetkili kamu kurumlarına maddi yardımlarda bulunmak, şehit ve gazilerin arkalarında kalan muhtaç ailelerine maddi ve manevi yardımlar yapmak, barınmalarını sağlamak,okul çağındaki çocuklarının eğitimlerini tamamlamak için gerekli desteği vermek. Şehit isimlerini vermek sureti ile anılmalarını sağlamak amacıyla yurtlar, okullar açmak ve Milli Eğitim Bakanlığı'na devrederek ülkemizin eğitim hizmetlerine destek vermek.
B- İmkânları ile sınırlı olmak kaydıyla yurt içinde ve dışında yurdumuzu ve egemenliğimizi korumak uğruna şehit olanların kabirlerini ULUS'un saygı duygularına uygun bir şekilde düzenlemek, imar etmek ve anılarını yaşatacak anıtlar yapmak ve bunların bakımını sağlamak,
C- Bu ülküye uygun yayın yapmak,
Ç- Türk Medeni Kanun hükümlerine göre kurulan vakıflar hakkındaki tüzüğün 37. maddesinde gösterilen yönetim, idare masrafları ile Vakıf gelirini artıracak yatırımlar, dışında kalan gelirlerin tümü Vakıf'in amaçlarına tahsis veya sarf edilir.
D- Vakfın bu gayelerini gerçekleştirebilmek için ;
a) Miktar ve değeri sınırlanmamış olarak taşınır ve taşınmaz malları veya her ikisinden oluşan çeşitli mal ve mülke ve malvarlığına, bağış vasiyet şair ölüme bağlı tasarruflar yoluyla veya satın alma, kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye gelirlerini ve karlarını tahsil ve sarfa, Vakfın malvarlığına dahil bir veya birden fazla taşınır veya taşınmazlar almaya, gelirlerini kullanmaya, Vakfın amacına aykırı olmamak ve amaca tahsis edilmek kaydı ile vaki bağış veya vasiyet veya çeşitli ölüme bağlı tasarruflar yolu ile temellük ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları idare ve tasarrufa, şirketlerin hisse senetlerini, intifa senetlerini, obligasyonlarini veya diğer hisse temsil eden ve bunlara ait kuponları almaya, satmaya, devretmeye, gelirlerini tahsile, vakfa ait taşınmaz malların mevzuat dahilinde yap-işlet-devret yoluyla değerlendirmesi için 3. şahıslarla anlaşmalar yapmaya veya islettirmeye vakıf yetkilidir.
b) Vakıf amacına benzer olarak faaliyette bulunan vakıflar, dernekler, gerçek ve tüzel kişilerle işbirliği yapmaya, başka vakıflardan yardım almaya, bu yardımı temin için onlarla anlaşmalar akdetmeye amacına harcayacağı gelirleri artırmak için para mevcutlariyla veya vakfın mal varlığına dahil kıymetle şirketlere katılmaya, amacına uygun şirketler ve iktisadi işletmeler kurmaya katılma paylarına isabet eden temettü ve kar hissesini sarfa, eğitim, sağlık, spor, huzurevi, sosyal vs. tesisleri kurmaya ve işletmeye,taşınır ve taşınmazların intifa sükna gibi mülkiyetten gayri aynı hakları kabule velhasıl vakfın amaçlarının gerçekleştirilmesi için faydalı ve lüzumlu görülen bilcümle teşebbüs, tasarruf temellük ve sözleşmeleri akte, işlemleri icraya Medeni Kanun' un 48. maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir.Vakıf iştirak halindeki mülkleri müşterek mülkiyete çevirebilir.
Müzayede ve ihalelere katılabilir. Vakfın malvarlığını tehlikeye sokmayacak şekilde sınırlı sorumlu olarak, kuruluşlarda pay sahibi olabilir. Kısaca amaçlarının gerçekleşmesi için yararlı ve zorunlu görülen tüm teşebbüs, tasarruf, temellüklerde bulunur, sözleşme ve işlemler yapar. Vakıf tüm bu yetkileri ve gelirleri Medeni Kanun'la ve ilgili tüzüklerle yasaklanmış maksatlarda kullanamaz. Sonuç olarak amaçlarını gerçekleştirmek için yasalara uygun girişimlerde bulunmaya, medeni hakları kullanmaya izinli ve yetkilidir.
SosyalBen Vakfı
Adres: Aziz Mahmut Hüdayi Mah. Hakimiyet-i Milliye Cad. Açık Türbe Sk. No:2/7 (Üsküdar PTT Yanı) PK 34672 Üsküdar / İSTANBUL
E-Posta: info@tsiv.org.tr
Tel: +90 (216) 343 07 00
GSM: +90 (530) 440 1926