Kanver
Ağustos 2, 2023
LÖSEV – Lösemili Çocuklar Vakfı
Ağustos 24, 2024

Mehmetcik Vakfı

  • Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında yaptığı hizmet esnasında; hayatını kaybeden veya sakat kalan erbaş ve erlerin (Uzm. Erbaşlar, uzman jandarmalar ile sözleşmeli erbaş ve erler dışında) kendilerine, eş ve çocuklarına, bakmakla yükümlü oldukları kimselere belirlenen esaslara göre ölüm ve maluliyet yardımı yapmak,
  • Gazi ve engelli Mehmetçiklerin kendilerine sürekli bakım yardımında bulunmak,
  • Söz konusu Mehmetçiklerin çocuklarına bakım ve öğrenim desteği sağlamak,
  • Yardım planına dahil Mehmetçik ve aileleri ile bağışçılara yönelik sosyal destek programları uygulamak,
  • Yardım planını destekleyen bağış, yatırım ve tanıtım programları ile kendini sürekli geliştirmek ve kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirmek,
  • Bu faaliyetleri ile ülke düzeyinde sosyal adaletin, toplumsal barışın ve ulusal birliğin güçlenmesine katkıda bulunmaktır.

Hedefi;

  • Bilimsel gelişmeleri takip etmek suretiyle etkin bağış, yardım, yatırım ve tanıtım projeleri ile kendini sürekli geliştirerek;
  • Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında yaptığı hizmet esnasında; hayatını kaybeden veya sakat kalan erbaş ve erlerin (Uzm. Erbaşlar, uzman jandarmalar ile sözleşmeli erbaş ve erler dışında) kendilerine, eş ve çocuklarına, bakmakla yükümlü oldukları kimselere sağlamakta olduğu sosyal ve ekonomik desteği artırarak yükseltmek,
  • TSK Mehmetçik Vakfına bağışta bulunanlar ile kendilerine yardım edilen Mehmetçik ve aileleri arasındaki sevgi ve güven duygularını sosyal destek faaliyetleri ile güçlendirerek, yüce Türk ulusunun takdirine layık örnek bir yardım kuruluşu olmaktır.

Temel Değerlerimiz

  • Dürüstlük,
  • Güvenirlilik ve saygınlık,
  • Milli değerlere, Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlılık,
  • Şeffaflık,
  • Yüksek sorumluluk duygusu,
  • Gönüllülük,
  • Yardım severlik,
  • Yaratıcı katılımcılık,
  • Tarafsızlık,
  • Bilimsellik.

Bağışlar Hakkında Merak Ettikleriniz

Vakfınıza yapılan bağışlar yasal limitler dâhilinde vergiden düşülebiliyor mu?
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 89'uncu maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10'uncu maddesinde bağış ve yardımlara ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Bu kapsamda vergi muafiyeti tanınan vakıflara (TSK Mehmetçik Vakfının vergi muafiyeti bulunmaktadır) ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan nakdi bağışların toplamının o yıla ait kurum kazancının %5'ine kadar olan kısmı, kurumlar vergisi beyannamesine ayrıca gösterilmek kaydıyla kurum kazancından indirim konusu yapılabilmektedir.
Vekâleten adak kurban bağışı kabul ediyor musunuz?
Vekâleten kurban bağışına ilişkin faaliyetler yıl boyu organizasyonu gerektirdiğinden, Vakıf sadece kurban bayramı dönemlerinde bu organizasyonu gerçekleştirerek vekâleten kurban bağışı kabul etmektedir. Kurban bayramı dönemi dışında vekâleten adak kurban bağışına ilişkin sürekli bir organizasyonu gerçekleştirmediğimizden adak kurbanı ile ilgili müracaatları bu tür organizasyonu gerçekleştiren kurumlara yapabilirsiniz.
Vakıf tarafından kurbanlar hangi şartlarda kesilmektedir ve kesilen kurbanlıkların etleri ne şekilde değerlendirilmektedir? Vakfınıza yapmış olduğum kurban bağışına istinaden kurban etinin bir parçasını bana gönderir misiniz?

Dini vasıflara uygun olarak seçilen kurbanlıklar; modern kesim tesislerinde, Vakıf görevlileri, veteriner, din görevlisi ve noter huzurunda kesilmekte, kurban etlerinden kavurma yapılmasını müteakip şehit yakını ve malul gazi Mehmetçik ailelerine ve kurban bağışçılarına konserve kavurma olarak dağıtılmaktadır.

Etlerin dağıtılamayan bölümü ise TSK Mehmetçik Vakfının 22.05.2013 tarihli yazısına cevaben alınan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun 02.09.2013 tarihli yazısında belirtilen “Söz konusu etlerin kısmen veya tamamen et olarak yurtiçi ve yurtdışındaki Müslümanlara ulaştırılması imkânının sağlanamaması halinde –deri ve bağırsaklar gibi– bunların da rayiç bedelle satılarak bedelinin Vakıf maksadına uygun olarak sarf edilmesi caiz görülmektedir” görüşüne uygun olarak değerlendirilmektedir.

Bu bağlamda dağıtılamayan etler, kâr amaçlanmaksızın ihale şartname esaslarına uygun olarak kurban kesimini yapan yüklenici firmalara mübadele edilmekte ve elde edilen gelir tamamen Vakıf Senedi’ne uygun olarak yardım planı dâhilinde şehit, malul gazi ve engelli Mehmetçik ailelerine yapılan yardımlarda kullanılmaktadır.

Vakfınıza bağışladığım kurban kesilirken başında bulunmam mümkün mü?
Kurbanlıklar hijyenik koşullarda, her kesimhanede bulunan Vakıf personeli huzurunda, veteriner denetiminde, noter gözetiminde ve din görevlisi nezaretinde dini vecibelere uygun olarak kesilmektedir. Kurbanların hangi kesimhanede ve kaçıncı sırada kesileceği bağış kabulü bittikten hemen sonra bilgisayar ortamında belirlenmektedir. Bu safhada bağışçılarımızın tercihleri doğrultusunda; kesimhane, kesim sırası ve kesim zamanı tespiti mümkün olamadığından bazı bağışçılarımızın bu konudaki taleplerine olumlu yanıt verilememektedir. Kesim işlemleri, bilgisayar ortamında hazırlanan kesim listelerindeki sıraya uygun olarak kurban bayramının ilk üç günü içerisinde gerçekleştirilmektedir.
Vakfınıza vekâleten kurban bağışında bulunan bağışçılarınıza geri dönüşte bulunuyor musunuz?
Vakfa vekâleten kurban bağışında bulunan ve cep telefonu numarası Vakıf kayıtlarında mevcut bağışçılarımıza bağışlarının alındığına dair ve kurbanlarının kesildiğine dair bilgilendirme mesajı gönderilmektedir.
Yurt dışından yapılan bağışlarda herhangi bir kesinti var mı?
Bulunduğunuz ülke/bölgede Vakfın anlaşmalı olduğu Türk bankalarından bağış işleminizi gerçekleştirmeniz halinde herhangi bir işlem ücreti (Havale/EFT) alınmamaktadır. Uluslararası işlem yapan bankalar vasıtasıyla gerçekleşen bağış işlemlerinde, aracı olan yabancı bankalar tarafından belirli bir miktar komisyon kesintisi uygulanmaktadır.
Ayni bağış kabul ediyor musunuz?
Vakıf tabi olduğu mevzuat hükümleri gereğince nakit ve nakit gibi değerlendirilebilen bağışları (nakit bağış, kurban bayramı döneminde vekâleten kurban bağışı ve gayrimenkul bağışı) kabul etmektedir. Ayni bağış olan gayrimenkul bağışında (ev, arsa, tarla, iş yeri ve benzeri) ise tapusu olan, birden fazla hissedarı olmayan ve hukuki problemi bulunmayan taşınmazlar bağış olarak kabul edilmektedir. Nakde dönüştürülmesi mümkün olamayan ev eşyası, giyim eşyası, gıda malzemeleri ve benzeri bağışlar prensip olarak kabul edememekte, bunlardan vasiyet yolu ile intikal edenleri ise nakde çevirerek irada almaktadır.
Gayrimenkul bağışlarında tapu masrafını kim karşılıyor?
Vakıf yapılan gayrimenkul bağışlarında, tapu sicil müdürlüğünde yapılacak her türlü masraf Vakıf tarafından karşılanmaktadır.

Yardımlar Hakkında Merak Ettikleriniz

Kimler Yardım Alabilir, Gazi Kimlere Denir?
  • 25 HAZİRAN 2019 TARİHİNDE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN VE 21 HAZİRAN 1927 TARİHLİ 1111 SAYILI ASKERLİK KANUNUNU YÜRÜRLÜKTEN KALDIRAN 7179 SAYILI ASKERALMA KANUNUNDA;
    • ER: İhtiyaçları devlet tarafından üstlenilen rütbesiz asker kişiler,
    • ERBAŞ: İhtiyaçları devlet tarafından üstlenilen onbaşı ve çavuş rütbelerini haiz asker kişiler olarak tanımlanmaktadır.
    • MUHARİP GAZİ: Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensuplarından harbe fiilen katılanlar.
    • MALUL GAZİ: Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarını korumak ve güvenliği sağlamak görevi ile harpte veya devletin bekasını hedef alan terör örgütlerine karşı yurtiçi ve yurtdışı mücadelede her türlü düşman ve terörist silahlarının tesiriyle ve harp bölgesinde harekât ve hizmetlerin sebep ve tesiriyle yaralanarak tedavileri sonucunda “Askerliğe Elverişli Değildir” kararlı sağlık raporu alan erbaş ve erler.
    • VAZİFE MALULÜ:  (ERBAŞ VE ER) (SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU) Görevlerini yapmakta iken görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile yaralanarak tedavileri sonucunda “Askerliğe Elverişli Değildir” kararlı sağlık raporu alan erbaş ve erler. (Maluliyet nedeni; keyif verici içki ve her çeşit maddeler kullanmaktan, kanun, tüzük ve emir dışında hareket etmiş olmaktan, yasak fiilleri yapmaktan, intihara teşebbüsten ve her ne suretle olursa olsun kendisine veya başkalarına menfaat sağlama veya zarar verme amacından, doğmuş olursa vazife malulü hükümleri uygulanmaz)
  •  Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında yaptığı askerlik hizmeti esnasında;
    • Şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden (intihar dâhil) erbaş ve erlerin bakmakla yükümlü olduğu yakınları,
    • Malul gazi ve engelli olan erbaş ve erler ile çocukları yardım alabilir.
Ne Kadar Yardım Yapılıyor?
TSK Mehmetçik Vakfı, yardımlarını Yardım Planında belirtilen oranlara göre yapmakta ve bu oranlar Vakfımızın Yönetim Kurulunca belirlenmektedir. İçinde bulunduğumuz döneme ait Yardım Planını görmek için Yardım Bölümünü ziyaret ediniz.
Nasıl Yardım Alabilirim?
TSK Mehmetçik Vakfı tarafından söz konusu yardımların yapılabilmesi için olayın birlik komutanlıkları veya hak sahipleri tarafından gerekli belgelerle birlikte Vakfımıza bildirilmesi gerekmektedir. Yardım müracaatlarında gerekli olan belgeler için Yardım Bölümünde “Müracaat Esasları” sayfasını ziyaret ediniz.
Yardım Çeşitleri Nelerdir?
TSK Mehmetçik Vakfı; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında yaptığı askerlik hizmeti esnasında şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden (intihar dâhil) erbaş ve erlerin hak sahipleri ile malul gazi ve engelli erbaş ve erlere ve çocuklarına “ölüm, maluliyet, bakım, doğum, bakım ve öğrenim yardımı ile anneler ve babalar günü yardımı” yapar.
Gazi ve Engelli Mehmetçiklerin Maluliyet Dereceleri nasıl belirleniyor?
Askerlik hizmeti esnasında hastalık ve yaralanmalar nedeniyle T.C. Sağlık Bakanlığınca; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Kurulu Raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşları tarafından verilen “Askerliğe Elverişli Değildir” kararlı Sağlık Raporları ile yardım için Vakfımıza müracaat eden erbaş ve erlerin Sağlık Raporlarının değerlendirilmesi ve maluliyet derecelerinin tespiti TSKMEV Yönetim Kurulu üyesi MSB Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü görüşü alınarak TSKMEV Yönetim Kurulu’nca yapılır. Vakfımızdan yardım talebinde bulunan şahıslar için SGK tarafından maluliyet derecesi belirlenmiş ve vazife malulü maaşı bağlanmış ise SGK derecesi esas alınır.
1982 yılından önce şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden Mehmetçiklerin yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklere TSK Mehmetçik Vakfı yardım yapıyor mu?
TSK Mehmetçik Vakfı, 17 Mayıs 1982 tarihinde Türk Medeni Kanunu Hükümlerine göre kurularak Vakıf Senedini tescil ettirmiştir. TSK Mehmetçik Vakfı; Senedi ve Yönetmeliği gereğince 01 Ocak 1982 tarihinden itibaren askerlik hizmetini erbaş ve er olarak yaparken şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden Mehmetçiklerimizin bakmakla yükümlü olduğu yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklerimize ve çocuklarına sosyal ve ekonomik destek sağlamakta, çocuklarına üniversite seviyesi dâhil öğrenim yardımı yapmaktadır. Bu tarihten önce şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden Mehmetçiklerin bakmakla yükümlü olduğu yakınları ile gazi ve engelli olan Mehmetçiklere herhangi bir yardım yapılması hukuken mümkün olamamaktadır.

Vakıf Genel Müdürlüğü

  Adres: Nasuh Akar Mah. 1400. Sok No: 28 Balgat-Çankaya / Ankara

  Telefon: 0 312 284 19 70

  Fax: 0312 284 19 73

  E-Posta: mehmetcik@mehmetcik.org.tr

Adana Temsilciliği

  Adres: Reşatbey Mah. 5 Ocak Cad. Naşal Apt. No: 7 D:1 Seyhan / ADANA

  Telefon: 0322 458 76 00

  Fax: 0322 458 76 00

  E-Posta: adanatem@mehmetcik.org.tr