AFAD
Ağustos 31, 2024
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD)
Eylül 3, 2024

Darüşşafaka

1863'ten beri "Eğitimde Fırsat Eşitliği"

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan Darüşşafaka Cemiyeti, 1863 yılından bu yana “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla varlığını sürdürüyor.

“Şefkat yuvası” anlamına gelen Darüşşafaka, günümüzde babası ve/veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz çocuklarımıza nitelikli eğitim olanağı tanıyor ve onları yaşam boyu öğrenen, evrensel değerl

eri benimsemiş, öz güven sahibi, ülkesine ve topluma karşı sorumluluklarının bilincinde liderler yetiştiriyor.

Bitmeyen Hikâye

Bugün ülkemizin her coğrafyasından sınavla belirlenmiş 1.000’e yakın öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumlarında, 5. sınıftan başlayarak liseden mezun oluncaya kadar sekiz yıl boyunca tam burslu, yatılı, İnglizce ağırlıklı eğitimle geleceğe hazırlanıyor. Cemiyet, üniversiteyi kazanan mezunlarına da burs desteğini sürdürüyor.

Aydınlık Türkiye sevdalılarının desteğiyle 1863’ten bu yana yanan ışık!

Darüşşafaka Eğitim Kurumlarında çocuklarımıza sağlanan tüm olanaklar, Cemiyet’in kişi, kurum ve kuruluşlardan elde ettiği bağışlarla sağlanıyor. Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, kız kardeşi Makbule Atadan ve manevi kızı Nebile İrdelp, Sait Faik Abasıyanık, Türkiye İş Bankası gibi ülkemizin aydınlık yarınlarına sevdalı sayısız kişi ve kurumun desteğiyle Cemiyet, çocuklarımıza “Eğitimde Fırsat Eşitliği” hakkı tanıyor.

Eğitimle Değişen Yaşamlar

Matematikçi Salih Zeki, ultrasonografinin öncüsü Prof. Dr. Adnan Sokullu, ressam Mahmut Cûda, Muhittin Sebati, Türk edebiyatının kilometre taşlarından Ahmet Rasim, Türkiye’nin ilk çocuk psikiyatrı Prof. Dr. Rıdvan Cebiroğlu, matematikçi Mehmet İzzet, edebiyat eleştirmeni Berna Moran, bestekâr Kazım Uz, edebiyatçı İsmail Safa, Cumhuriyet tarihinin ilk şehir tarihçisi ve Türk belediyeciliğinin önemli ismi Osman Nuri Ergin, tiyatro sanatçısı İhsan Devrim, Başbakanlık Müsteşarı ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz, inşaat mühendisi ve eğitim dünyasının büyük ismi Fettah Aytaç, oyuncu ve yönetmen Tolga Aşkıner, karikatürist Tekin Aral, müzisyen Reşat Aysu, basketbolcu, antrenör ve gazeteci Yalçın Granit ve daha niceleri... Hepsi küçük yaşta babalarını yitirmişti, hepsinin maddi koşulları, bırakın iyi bir eğitimi, okula gitmeye dahi olanak tanımıyordu. İşte onlar, her çocuğun iyi bir eğitim hakkına sahip olduğunu savunan Cemiyet’in hayırseverlerden sağladığı bağışlarla Darüşşafaka’da şefkatle eğitim gördü, aldıkları eğitimle yeni bir dünyaya adım attı, sadece kendilerinin değil, ailelerinin kaderini de değiştirdi ve üstlendikleri kilit görevlerle ülkelerinin geleceğine damga vurdu. İşte Darüşşafaka Cemiyeti, 1863’ten beri bunun için çalışıyor!

Dönemin önemli matematikçisi, asker ve devlet adamı Yusuf Ziya Paşa önderliğinde Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Vidinli Tevfik Paşa, Sakızlı Ahmet Esat Paşa ve Ali Nâki Efendi tarafından 30 Mart 1863’te Sultan Abdülaziz Han'ın fermanıyla kurulan Cemiyet’in başlangıçtaki amacı, Kapalıçarşı’daki esnaf gençlerin eğitimine kaynak sağlamaktı. Beyazıt’taki eski Valide Mektebi’ni onartan Cemiyet, aralarında vatan şairi Namık Kemal’in de bulunduğu, dönemin pek çok aydınının burada gönüllü öğretmenlik yapmalarını sağladı.

1868’e gelindiğinde ise Cemiyet, o tarihe kadar eski kışla ya da konakların okul olarak kullanıldığı Osmanlı Devleti’nde Türkiye tarihinin okul amaçlı ilk binasının inşaatına başladı. İtalyan mimar Barironi’nin tasarladığı ve Dolmabahçe Sarayı’nın mimarbaşı Ohannes Kalfa’nın planını çizdiği okul, Sultan Abdülaziz’in yaptığı bağışla satın alınan İstanbul Fatih’teki arsanın üzerine inşa edildi. Kız ve erkek öğrencilerin aynı çatı altında eğitim görmesine uygun, çağın çok ilerisinde imkânlara sahip okul, 28 Haziran 1873’te “Darüşşafakat’ül İslamiye” adıyla kapılarını parasız, yatılı ve özel statülü olarak açtı. O tarihten bu yana Cemiyet, Darüşşafaka’da okuyan öğrencilerin eğitimlerine kaynak yaratmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Tarihi boyunca bağışçılarının güvenine gölge düşürmedi

1800’lü yılların sonlarında ülkemizde Batılı tarzda eğitim veren okulların sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadar azdı. Bu okullardan biri olan Darüşşafaka’yı diğerlerinden ayıran temel fark ise ilk günden beri “eğitimde fırsat eşitliği” misyonunu benimsemesiydi. Benzer okullar, varlıklı ailelerin çocuklarını kabul ederken, Cemiyet, babası hayatta olmayan ve ailesinin maddi durumu yetersiz çocukların kaliteli eğitim almasına olanak tanıyordu. Dönemin ihtiyaçlarına göre eğitim programlarının içeriği, ismi ya da faaliyet mekânı yenilense de, bu misyondan asla taviz vermeyen Cemiyet, yaşamları eğitimle değiştirmeye devam ediyor.

Hedef: Daha fazla çocuğun yaşamını eğitimle değiştirmek

Geniş anlamda Darüşşafaka Ailesi’ni başta Darüşşafaka Cemiyeti ve bünyesindeki Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Darüşşafaka Rezidansları (Yakacık, Maltepe, Şenesenevler ve Urla), Maltepe Özel Bakım Ünitesi, Ömran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi oluşturuyor. Bu kuruluşların tümünün ortak hedefi, destek veren kişi ve kuruluşların katkılarıyla daha fazla çocuğa kaliteli eğitim olanağı sağlamak. Cemiyetin kaynaklarını ilk kurulduğu gün olduğu gibi bugün de kişiler, kurum ve kuruluşlardan alınan gayrimenkul bağışlarıyla, nakdi ve ayni bağışlar oluşturuyor.

Tarihi boyunca bağışçılarının güvenine ve arzusuna gölge düşürecek herhangi bir eyleme izin vermeyen Cemiyet, aydınlık bir Türkiye’nin eğitimle sağlanacağına inananların, gözleri arkada kalmadan bağışta bulunduğu bir kurum olarak varlığını sürdürüyor. Bu destekten aldığı cesaretle daha fazla çocuğa el uzatmanın çalışmalarını yapıyor.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları: Eğitimle Değişen Yaşamlar

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan Darüşşafaka Cemiyeti tarafından 1873 yılında açılan Darüşşafaka Eğitim Kurumları; babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz, yetenekli çocuklara 5. sınıftan liseden mezun oluncaya kadar sekiz yıl boyunca tam burslu, yatılı, İngilizce ağırlıklı eğitim veriyor.

İstanbul Fatih’te 120 yıl boyunca eğitim verdiği tarihî binasından 1994’te Maslak’a taşınan Darüşşafaka Eğitim Kurumları, on yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukları; Atatürk ilkeleri doğrultusunda, yaşam boyu öğrenen, evrensel değerleri benimsemiş, özgüvenli, ülkesine ve topluma karşı sorumlu liderler olarak yetiştiriyor.

Bugün Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nda Türkiye'nin dört bir köşesinden sınavla belirlenmiş 1.000'e yakın babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli öğrenci eğitim görüyor. Öğrencilerin yaklaşık %60'ı İstanbul dışından, %40'ı ise İstanbul'dan geliyor. İstanbul dışından gelen öğrenciler, hafta sonlarını da Darüşşafaka'da geçiriyor. Öğrencilerin başta eğitim olmak üzere tüm ihtiyaçları ise Darüşşafaka Cemiyeti’ne yapılan bağışlarla karşılanıyor.

1863’ten beri değişmeyen misyon: “Eğitimde fırsat eşitliği”

1800’lü yılların sonlarında, ülkemizde Batılı tarzda eğitim veren okulların sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadar azdı. Bu okullardan biri olan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nı diğerlerinden ayıran temel fark ise ilk günden beri “eğitimde fırsat eşitliği” misyonunu benimsemesiydi. Benzer okullar varlıklı ailelerin çocuklarını kabul ederken, Darüşşafaka’da sadece babası hayatta olmayan ve ailesinin maddi durumu yetersiz çocuklar ücretsiz okuyabiliyordu. 2012 yılındaki tüzük değişikliğiyle annesi hayatta olmayan öğrencilere de kapılarını açan Darüşşafaka Eğitim Kurumları ilk dersin verildiği 28 Haziran 1873 yılından bu yana çağın ihtiyaçlarına göre kendini yenilese de "eğitimde fırsat eşitliği" misyonundan asla taviz vermedi. Kuruluşundan bu yana nitelikli eğitimle öğrencilerinin yaşamlarını değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları nasıl öğrenci alıyor?

Darüşşafaka Eğitim Kurumları geçmişte olduğu gibi bugün de öğrencilerini sınavla belirliyor. Her yıl ülke genelinde belli merkezlerde düzenlenen sınava; T.C. vatandaşı, annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları iyi bir eğitim için yetersiz, ilkokul 4. sınıf öğrencileri katılabiliyor. Sınavda başarılı olan öğrenciler; sağlık kontrolü, rehberlik görüşmesi ve maddi durum incelemesinden sonra Darüşşafaka’da okumaya hak kazanıyor.

Çağın gereklerine göre değişen ve gelişen eğitim programları

Tarihi boyunca dönemin ihtiyaçlarına göre eğitim içeriğini güncelleyen Darüşşafaka Eğitim Kurumları; Osmanlı Dönemi’nde süregelen savaşlarda Batılı milletlerin kullandığı telgrafın önemli bir araç haline gelmesi nedeniyle telgrafçılığı eğitim programına dâhil ederek, Cumhuriyet’in ilanından sonra doğan öğretmen ihtiyacını karşılayabilmek için öğretmen yetiştirerek, eğitim kalitesinden hiçbir zaman taviz vermeyen bir okul olmayı başarabilmiştir. Öyle ki 1873-1884 yılları arasında Darüşşafaka’dan mezun olanlar, yüksekokul mezunu sayılırdı. Darüşşafaka hazırladığı beş yıllık stratejik planlarla günün ihtiyaç ve beklentilerini çok iyi analiz ediyor ve geleceğin eğitimine yönelik tasarımları bugünden ortaya koyuyor.

1955'ten bu yana İngilizce eğitim

Ülkemizin en saygın eğitim kurumları arasında yer alan Darüşşafaka’da 1955’ten bu yana İngilizce ağırlıklı eğitim veriliyor. Çok iyi düzeyde İngilizce eğitim veren Darüşşafaka’da matematik ve fen bilimleri dersleri de uluslararası bilim dili olarak kabul gören İngilizce ile işleniyor. Verilen İngilizce öğretim, uluslararası geçerliliği olan sınavlarla izleniyor ve güncelleniyor.

1971’den beri karma eğitim

Yaklaşık yüz yıl boyunca sadece erkek çocuklarını kabul eden Darüşşafaka, 1971’de kapılarını kız öğrencilere de açtı. Günümüzde Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda kız-erkek öğrenci sayıları birbirine yakın seyrediyor.

Güçlü altyapı ve akademik kadro

Darüşşafaka’da, sınıflar en fazla 20 öğrenciden oluşuyor. Dijital dönüşüm temelinde her öğrenci ve öğretmene tablet veriliyor. Ayrıca öğretmenler dizüstü bilgisayarla destekleniyor. Sınıflar ise bu donanıma hizmet edecek şekilde güçlü bir altyapıya sahip… Bugün Darüşşafaka Eğitim Kurumları, güçlü öğretmen kadrosuyla öğrencilerini, 21. yüzyıl becerileriyle donatırken, onları ulusal ve uluslararası sınavlara, rekabetçi ortama hazırlıyor ve değerleriyle bütün, iyi insan olarak yetişmelerini temel alıyor. Öğrencilerin yaparak, yaşayarak öğrenmelerini sağlamak; analiz ve sentez becerilerini geliştirmek için fizik, kimya, bilgisayar gibi dersler laboratuvar ortamında yapılıyor ve bu beceriler sanal laboratuvar programıyla destekleniyor.

Türkiye’nin ortaöğrenim düzeyinde ilk yapay zekâ sınıfını, ilk Tekno Girişimcilik Gençlik Merkezi’ni açan, ilk robot takımını kuran ve ilk 3D Printer Atölye ve Yarışması’nı düzenleyen Darüşşafaka’da STEM eğitimi (Science, Technology, Engineering and Math), kodlama, girişimcilik, dijital dönüşüm, sistem düşüncesi yaklaşımı ile sayısal modellemeler derslere entegre edilerek uygulanıyor. Öğrencilerinin bugünden 20 yıl, 50 yıl sonrasının koşullarına göre yetişmelerini hedefleyen Darüşşafaka, Türkiye’nin dijital dönüşüme en fazla yatırım yapan okulları arasında yer alıyor.

Yetenek odaklı eğitim

Akademik gelişim kadar sosyal ve kültürel gelişime de önem veren Darüşşafaka Eğitim Kurumları, “Yetenekten Kariyere’’ projesini hayata geçirerek tüm öğrencilerine yetenek testleri uyguladı ve “Darüşşafaka’nın Yetenek Haritası”nı çıkardı. Ardından da öğrencilerin yeteneklerini keşfedip geliştirmeleri için yetenek atölyeleri kurdu. Bugün Darüşşafaka’da 70’e yakın yetenek atölyesi faaliyet gösteriyor. Öğrenciler, Darüşşafaka’nın kapısından içeri girdikleri andan itibaren ilgi ve yeteneklerine göre en az bir müzik enstrümanını çalmayı öğreniyor ve bir spor dalının eğitimini almaya başlıyor.

Yükseköğrenim bursları

Darüşşafaka Cemiyeti, 8 yıl süreyle tam burslu, yatılı, uluslararası standartlarda nitelikli bir eğitim vererek yetiştirdiği gençleri, üniversite hayatları boyunca da desteklemeyi sürdürüyor. Hayırseverlerin destekleriyle Darüşşafaka mezunlarına sağlanan üniversite burslarıyla, "eğitimde fırsat eşitliği" Darüşşafakalılar için üniversitede de devam ediyor. Böylelikle Darüşşafaka Cemiyeti en az 12 yıl boyunca bir çocuğun eğitim yolculuğunda yanında oluyor.

Tarihe mal olmuş bazı Darüşşafakalılar

Matematikçi Salih Zeki (DŞ'1882); yazar, gazeteci, tarihçi ve siyasetçi Ahmet Rasim (DŞ'1883); edebiyatçı İsmail Safa (DŞ'1886); bestekâr Kazım Uz (DŞ'1890); şair, yazar, eğitimci Ali Kami Akyüz (DŞ'1891); Türkiye’de çağdaş belediyecilik çalışmalarını başlatan, Osmanlı-Türk şehircilik ve belediyecilik tarihinin güncel işleyişini ülkemizde ilk defa bilimsel olarak inceleyip nitelikli eserlere dönüştüren Osman Nuri Ergin (DŞ'1901); ressam Mahmut Cuda (DŞ'1918); ressam Muhittin Sebati (DŞ'1920); şair, eğitimci, edebiyat araştırmacısı ve siyasetçi Vasfi Mahir Kocatürk (DŞ'1927); yazar Aziz Nesin (1926-28 arasında iki yıl Darüşşafaka'da okumuştur); ultrasonografinin öncüsü Prof. Dr. Adnan Sokullu (DŞ'1929); sinema ve tiyatro oyuncusu İhsan Devrim (DŞ'1937); edebiyat eleştirmeni Berna Moran (DŞ'1939); bürokrat ve Cumhurbaşkanlığı Eski Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz (DŞ'1945); karikatürist Tekin Aral (DŞ'1957); tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen Tolga Aşkıner (DŞ'1959) ve niceleri...

Darüşşafaka’nın öğrencilerine sunduğu olanaklardan bazıları:

  • 20-24 öğrenci kapasiteli, her türlü teknik donanıma sahip derslikler
  • İngilizce eğitim
  • Teknoloji ile tam desteklenen program, tabletli eğitim
  • Tam donanımlı kütüphane
  • Açık-kapalı basketbol ve voleybol sahaları, futbol sahası, atletizm pisti, aletli jimnastik ve kondisyon salonu, çok amaçlı spor salonları
  • Kampüsün her noktasında kablosuz internet erişimi
  • 500 kişilik kongre, konser ve gösteri salonu
  • 200 kişiye hizmet sunulabilen yemekhane
  • Çalışma merkezleri, bilgisayar odaları, dinlenme ve televizyon salonları, çamaşırhane, terzi gibi alanları bünyesinde barındıran 1.000 öğrenci kapasiteli öğrenci evleri
  • Uzman doktor ve hemşirenin görev yaptığı, 24 saat hizmet veren revir
  • Farklı alanlarda ilgi ve yeteneklerini geliştirebilecekleri yetenek atölyeleri
  • P&G Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu ve Gözlemevi
  • Tekno Girişimcilik Gençlik Merkezi
  • Tam donanımlı iMac ve bir Windows tabanlı bilgisayar, fizik, kimya, biyoloji ve genetik laboratuvarı
  • 3D yazıcı laboratuvarı

Darüşşafaka Marşı

Darüşşafakalıyız biz
Yurda nur saçar bilgimiz
İlmin yolunda rehber olacak
Bu yuva evladıyız
Var ol sen her an
Şefkat yuvamız
Bu yurt uğrunda çarpan yürekle
Hep sana bağlıyız biz
Bu yurdun her köşesine
Dağılırız hep sevinçle
Kalplerde iman, gözlerde ateş
Hep sana bağlıyız biz
Senin uğruna
Canımız feda
Yüreğimizden kopan seslerle
Ant içmişiz sana biz
Tahir Sevenay

DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ

  Adres:Darüşşafaka Mah. Darüşşafaka Cad. No:5/9 Maslak 34457 Sarıyer / İSTANBUL

  Telefon: 0 212 939 28 00

Bağış Hattı: 0 212 276 67 14

Whatsapp: 0 850 222 18 63

Fax: 0 212 276 50 11

  E-Posta: darussafaka@darussafaka.org